fbpx
Danielle Gaasbeek

Wat doe jij bewust?

Wat doe jij bewust?

Bewust en onbewust

5% bewust, 95% onbewust

Veel mensen denken dat wat zij doen bewust doen, maar heel veel wat wij doen gebeurd onbewust.Wist je dat we maar 5%van wat wij doen bewust doen en de andere 95% wordt aangestuurd door ons onderbewuste. Maar wat is dat nou bewust of onbewust functioneren?  

Bewust (zijn)

Is het weten wat je ziet, hoort en/of voelt en hierover kunnen vertellen. Wanneer iemand je aanraakt, kan je benoemen wat je op je huid voelt, welke emotie dit teweeg brengt, bijv ik vind het fijn of heb liever dat je mij niet aanraakt. 

Ook de psychische processen kan je op reflecteren. Je weet wat er in je omgaat en je kan dit ook benoemen. 

Onbewust

Ons onbewust is alles wat we hebben geleerd en opgeslagen. Ervaringen van vroeger en alles wat we nu zouden kunnen opmerken maar langs ons heen gaat. Ook wordt met onbewust of ook wel onderbewustzijn, de geestelijke processen (gedachten en gevoelens) bedoeld, die niet direct toegankelijk zijn en dan toch je gedrag beïnvloeden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Zoals hierboven beschreven komen waarneming bewust binnen wanneer je er over nadenkt. Ik zie net een auto langs rijden en registreer dit bewust. Met mijn Bewustzijnonderbewust kan ik ook de kleur hebben opgeslagen en of er een man of vrouw in reed. Door dat ik dit opschrijf is alles bewust omdat ik het geregistreerd heb. 

 

Maar weet je ook de situatie dat er aan je gevraagd wordt, en welke kleur had dit auto. Dit in eerste instantie niet weet en ineens zeg je. Ja, ik weet het weer!! Hij was blauw.

Dit is wat je in je onbewuste heb opgeslagen en wanneer je er over nadenkt maak je je waarneming weer bewust. 

Dingen die gezegd zijn, die gezien heb of op een andere manier waargenomen heb. Kunnen onbewust in je geheugen zijn opgeslagen. Op een ander moment kan deze onbewust opgeslagen waarnemingen weer bewust gemaakt worden. Denk aan gedachten zoals: “Dit heb ik eerder ergens gezien” of geroken, geproefd of gevoeld. Soms zeg je wel eens “he, dit lijkt wel een Deja Vu” Dit zijn processen die bij iedereen op deze manier verlopen. 

Nu is het zo dat deze onbewust processen ervoor kunnen zorgen dat er aannames in je hoofd ontstaan, die mogelijk niet terecht zijn. Hebben vroeger in je puberteit bijv meiden op een bepaalde manier naar je gekeken of gelachen, wat door je onbewust is geregistreerd als een vervelende ervaring. Dit kan later leiden tot gedachten als, ik ben niet interessant genoeg of niemand vind mij aardig.

In een gesprek kunnen we erover hebben waar deze gedachte vandaan komen, maar vaak krijg je het antwoord “geen idee”. En dat klopt ook omdat deze gedachten gevoed worden door je onbewuste. 

Door lichaamsgericht oefeningen en energetisch aan het werk te gaan, kunnen we dat onbewuste bewust maken. Op het moment dat je weet welke oorzaken deze gedachten hebben, kan je er ritueel iets mee of door letterlijk actie te ondernemen. Dit is geheel afhankelijk van welke vraag je heb. 

Zijn er voor jou nu een aantal zaken helder geworden mag je altijd vrijblijvend een gesprek met mij inplannen. En kunnen we kijken wat ik en mijn en/of je eigen hond voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *