fbpx
Danielle Gaasbeek

Systemen; met hoeveel systemen heb jij te maken?

Systemen; met hoeveel systemen heb jij te maken?

Systemen; met hoeveel systemen heb jij te maken?

Systemen, wat zijn systemen eigenlijk? In dit geval betekend het tot welke systemen behoor jij. Op het moment dat je geboren wordt kom je al in het eerste systeem, nl die met je moeder en vader. Vervolgens komen heel vaak opa’s of oma’s, daar is systeem 2. En ik schets nu het ideale plaatje, maar ieder systeem kan anders zijn. 
Maar zoals je je kan voorstellen met hoeveel systemen je te maken kan krijgen. Alle schoolgroepen, leerkrachten, vrienden, sportclubjes en alles wat je nog meer kan verzinnen.
Ieder systeem zal iets met jou als individu doen, zowel positief als negatief. Ieder systeem zal ook in het onderbewuste iets achter laten. Denk aan gedachten, patronen en/of aannames.

Het kan zijn dat er in je familiesysteem bijv onverwerkte emoties als gevolg van nare ervaringen, zoals een jong overleden ouder of kind, oorlogstrauma’s of mishandeling. Deze ervaring heeft onbewust invloed op een nieuw gezinslid. Deze onverwerkte en onbewust overgegeven emoties, kunnen zorgen voor blokkades bij een nieuw gezinslid. Maar ook vriendensystemen, schoolsystemen zorgen voor onbewuste energieën. Ken je dat, dat je angsten heb maar geen idee waar deze vandaan komen. Of het gevoel ergens niet bij te horen maar dit is nooit tegen je gezegd. Heel veel energie kan overgeven worden, waardoor jij vastloopt. Ondanks dat je familie erg hun best doen niets te laten merken, zal onverwerkt verdriet altijd worden doorgegeven. 

Bert Hellinger was de grondlegger van de hedendaagse familieopstellingen. Hij was van vanuit zijn psychotherapeut opleiding, geïnteresseerd in de groepsdynamiek in systemen. Hij heeft veel onderzoek en ervaring opgedaan in zijn tijd in Afrika. Door een opstelling te maken en de energie van deze opstelling te ervaring, lukt het om onbewuste overgeven energie bloot te leggen, waardoor aanwezige blokkades opgelost kunnen worden. Wat heel mooi is, is dat wanneer een hond in deze opstelling aanwezig is, de aanwezige energie zal opmerken en hierop zal reageren. Dit geeft mij als coach informatie maar geeft ook inzicht aan jou als zijnde coachee. Iedere hond zal op zijn eigen unieke manier reageren maar zal altijd treffend zijn, omdat de hond altijd zonder oordeel en in het hier en nu zal spiegelen. Onze honden zijn ondersteunend in een familieopstelling.

Bert Hellinger heeft zich vooral gericht op familieopstelling maar nu deze manier van coachen is doorontwikkeld is het mogelijk een opstelling te maken van veel verschillende systemen. Mocht na een coachsessie blijven dat het een werkgerelateerde blokkade, kan er mogelijk een organisatie opstelling gemaakt worden. Maar denk ook aan besturen die niet verder komen of vastzitten. Zoveel mogelijkheden zoveel systemen die via een opstelling onderzocht kunnen worden. Zoveel mogelijkheden en zoveel inzichten. Danielle Gaasbeek; care4 yourself @dog heeft zich gespecialiseerd in opstellingen. Wil jij dit aangaan, neem dan vooral contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *