fbpx
Danielle Gaasbeek

Intergenerationeel trauma

Intergenerationeel trauma

Intergenerationeel trauma

Trauma bij ouders kan een aanzienlijke invloed hebben op hun kinderen, zowel op emotioneel als gedragsmatig niveau. Hier zijn enkele manieren waarop dat kan gebeuren:

  1. Overdracht van emoties: Ouders die trauma hebben ervaren, kunnen moeite hebben om hun emoties te reguleren. Dit kan leiden tot een atmosfeer van spanning, angst of onvoorspelbaarheid thuis, wat van invloed kan zijn op de emotionele ontwikkeling van kinderen.
  2. Gedragsmodellering: Kinderen leren vaak van het gedrag van hun ouders. Als ouders ongezonde coping-mechanismen vertonen als reactie op trauma, zoals alcohol- of drugsgebruik, kan dit gedrag worden gemodelleerd door hun kinderen.
  3. Verhoogd risico op psychische aandoeningen: Kinderen van ouders met trauma lopen mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen of posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  4. Hechtingsproblemen: Trauma kan de hechtingsrelatie tussen ouder en kind verstoren. Ouders die zelf traumatische ervaringen hebben gehad, kunnen moeite hebben met het opbouwen van een veilige en ondersteunende hechting met hun kinderen, wat kan leiden tot problemen in de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind.
  5. Cognitieve ontwikkeling: Trauma kan ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen beïnvloeden, waardoor ze mogelijk moeite hebben met concentratie, geheugen en leerprestaties op school.

De invloed van trauma van ouders op het DNA van hun kinderen wordt bestudeerd in het veld van de epigenetica. Epigenetica verwijst naar veranderingen in de genexpressie die optreden zonder dat er veranderingen zijn in de DNA-sequentie zelf. Deze veranderingen kunnen worden beïnvloed door omgevingsfactoren, waaronder trauma.

Hoewel onderzoek op dit gebied nog in de beginfase is, suggereren sommige studies dat epigenetische veranderingen als gevolg van trauma bij ouders kunnen worden doorgegeven aan hun kinderen en zelfs kleinkinderen, wat een mechanisme zou kunnen zijn voor intergenerationele overdracht van de effecten van trauma. Het begrijpen van deze processen kan belangrijk zijn voor het ontwikkelen van interventies om de gezondheid en het welzijn van kwetsbare populaties te verbeteren.

Trauma wordt op verschillende manieren dus doorgegeven en heeft invloed op jou als persoon. Soms ben je hiervan bewust maar vaak ook niet. Vanuit de methode Natuurlijk Herstellen gaan we aan de slag met het opschonen van de basis, waardoor er ruimte komt om je te ontwikkelen.

Voor meer informatie neem dan contact op:

06-48486800

info@daniellegaasbeek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *