fbpx
Danielle Gaasbeek

Aaien bied troost.

Onlangs verscheen er een artikel die ging over de troost dat aaien van je huisdier geeft. Wij als honden liefhebbers wisten dit natuurlijk al langer. Dat onze honden een troost kunnen zijn en wanneer er stress is dat het aaien van onze trouwe vrienden, onze stress verlaagd.

Foto door Mbalimbali op Unsplash

Wat maakt nou dat onze honden ons deze troost kunnen geven. Ze zijn er voor ons zonder enig oordeel.  Ze zeggen niet tegen je dat iets misschien ook anders had kunnen aanpakken of geven geen goed bedoelde, maar op dat moment verkeerde adviezen. Hoe fijn is dat!! En dat maakt onze honden tot heerlijk troost gezelschap. 

En dan het aaien van je hond. Waarom werkt dat stress verlagend? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer je een huisdier, in ons geval onze hond, aait dat er een hormoon vrijkomt die hartslag en bloeddruk verlagen. Mensen met huisdieren blijken zelfs in rust toestand een lagere hartslag te hebben en daardoor beter te presteren.

Dat maakt dat honden steeds vaker als therapie hond worden ingezet. Vooral door boven genoemde mooie kenmerken van onze trouwe viervoeter. Mensen met PTSS of depressie ervaren veel steun van hun hond. Maar ook de steun voor mensen met autisme. Sommige honden hebben deze gave van nature maar er komen steeds meer mogelijkheden om samen met je hond een steeds beter team te worden door te trainen.

Toch kan je bij je eigen hond zien wat ze voor je betekenen, als je het gedrag maar kan herkennen. Denk eens aan deze roerige tijden, is je hond bijv vaker bij je in de buurt of loopt je hond vaker achter je aan? Of wil je hond juist niets met je te maken hebben? Onderzoek dan eens wat er bij jou zelf aan de hand is. Ben je onrustig door alle berichten in de media of ben compleet uit je ritme door het thuiswerken en/of het thuis onderwijs van je kind(eren)? Is er meer spanning in huis of jezelf? Onderzoek dan eens wat hoe je hond reageert wanneer je probeert bij jezelf te komen. Of je te laten troosten door je hond.

Heb je hulp nodig om dit gedrag te herkennen of wil je onderzoeken waar deze onbalans vandaan komt en op welke manier je goed voor je zelf kan zorgen, ook in deze andere tijden. Ik wil je er graag bij ondersteunen.

Daarom geef ik de hele maand mei een mooie korting op een gemaakte afspraak voor een coach sessie. Nu de hele maand 20% korting op een eerste afspraak. Ben je geintereseerd, neem dan snel contact met mij op.